DOLAR 32,2395 -0.02%
EURO 34,8097 0.35%
ALTIN 2.414,910,92
BITCOIN 20118920,42%
Sakarya
16°

HAFİF YAĞMUR

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Süper başarı; Lenfödemin erken teşhisini sağlayan cihaz geliştirdiler

Süper başarı; Lenfödemin erken teşhisini sağlayan cihaz geliştirdiler

ABONE OL
10 Kasım 2023 20:49
Süper başarı; Lenfödemin erken teşhisini sağlayan cihaz geliştirdiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meme kanseri cerrahisi sonrası oluşan lenfödem riskini erken teşhis etmek ve hastaların ömür boyu takibini sağlamak amacıyla Sakarya ve Kocaeli Üniversiteleri’nden akademisyenler tarafından bir cihaz geliştirildi. Türk Patent Marka Kurumu tarafından tescillenen bu yenilikçi cihaz, lenfödem riskini değerlendirmek için kol çevresi ölçümlerini daha güvenilir ve tekrarlanabilir hale getiriyor.

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Aygin ve Kocaeli Üniversitesi’nden Dr. Havva Bozdemir liderliğinde gerçekleştirilen proje, lenfödem riskini değerlendirmek amacıyla kol çevresi ölçümlerini içeriyor. Cihazın sağladığı avantajlardan biri, farklı alanlardan ve aynı alanlardan tekrarlı ölçümler yapabilme yeteneği. Bu özellik, lenfödem erken teşhisinde daha güvenilir verilere ulaşmayı sağlıyor.

Dr. Havva Bozdemir, cihazın lenfödem riskini belirleme sürecinde önemli bir adım olduğunu belirtirken, “Meme kanserinde cerrahi sonrasında lenf nodlarının çıkarılmasından sonra hastanın lenfatik sistemindeki ulaşımın bozulması sebebiyle geri dönüşümsüz olabilen, erken fark edildiğinde daha kolay tedavisi olabilen bir durum. Bunu saptamak için çeşitli ölçüm araçları var. Bu ölçüm araçlarından dünya literatüründe baktığımızda en iyi, en uygun ve en maliyeti az olanı kol çevresi ölçümleri” dedi.

Cihazın Türk Patent Marka Kurumu tarafından “faydalı model” olarak tescillendiğini açıklayan ekip, cihazın prototipini geliştirebilmek ve yaygınlaştırabilmek için firmalardan destek bekliyor. Prof. Dr. Dilek Aygin, bu cihazın lenfödem tedavisi maliyetini düşürebileceğini ve hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini vurgulayarak, “Firma arayışı içerisindeyiz. Firma desteği aldığımızda TÜBİTAK projesi yaparak, prototipi geliştirmek, sonrasında bu maliyeti yüksek olan aracımızı sadece meme kanserli ve lenfödemli hastalar değil tüm evlerde, diğer kanserli hastaların lenfleri alınan kişilerde kullanacağız” şeklinde konuştu.

Geliştirilen cihazın ülke ekonomisine ve sağlık sektörüne katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Aygin, “Bu cihaz, hem evde bireylerin hem de hastanelerde sağlık profesyonellerinin kullanabileceği önemli bir cihaz. Cihaz, lenfödemi erken teşhis etmek için etkili bir yöntem sunarken, aynı zamanda sağlık profesyonellerinin iş yükünü de hafifletecek” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
reklam alanı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.