DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2145030-0,41%
Sakarya
15°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

Sakarya’da Kudüs ve Filistin konulu kültür paneline yoğun ilgi

Sakarya’da Kudüs ve Filistin konulu kültür paneline yoğun ilgi

ABONE OL
21 Kasım 2023 15:41
Sakarya’da Kudüs ve Filistin konulu kültür paneline yoğun ilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, “Mâziden Âtiye Kudüs ve Filistin” adlı panelle, dünyanın kalbi olarak kabul edilen Kudüs’ün İslamiyet için taşıdığı önemini ve büyük komutan Nurettin Zengi’nin hayalini gerçekleştiren Sultan Selahattin Eyyubi ile Fatih Sultan Mehmet’i konuşturdu.

Kasım ayı Kültür ve Sanat programları kapsamında gerçekleşen panelde, geçmişten günümüze Kudüs ve Filistin’deki olaylar ele alındı. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mehmet Akif Okur, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haşim Şahin, panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Kudüs’ün dünya için taşıdığı değer, Müslümanların bu önemli noktaya yaklaşımı ve Kudüs Fatihi Selahattin Eyyubi’nin İslam tarihine damgasını vuran fetih süreci, paneli ilgi çekici kıldı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Haşim Şahin, Kudüs’ün İslam hakimiyetine giriş hikayesini aktarırken, “Sultan Selâhaddin Eyyubi’nin komutanı Nureddin Zengî ileri görüşlü bir liderdi. Adımlarını daima geleceği düşünerek atardı. En büyük hayali Kudüs’ü fethetmekti. Bu hayali, kendisinden sonra gelen Eyyubi Sultan Selahattin tarafından gerçekleştirildi. Son hayali ise Konstantiniyye’nin fethiydi ve bu hayal de Fatih Sultan Mehmet’e nasip oldu. Zengi, fetih gerçekleşmeden 20 yıl önce, yani 1168’de Mescid-i Aksa’ya ağaç bir minber yaptırdı. Selahattin Eyyubi’nin fetih sonrasında bu minberi getirtmesi, büyük bir vefa örneği oldu” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Akif Okur ise Kudüs’ün dünya için taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Kudüs’te 1948’de kurulan İsrail devletine, Yahudi nüfusu %23 olmasına rağmen %50’den fazla toprak verildi. Kudüs, üç dinin merkezi olma özelliğiyle Birleşmiş Milletler tarafından ‘uluslararası’ bir şehir statüsünde olması öngörülmüştür. Kudüs dünya için çok önemlidir. Orada yaşanan sıkıntılar, dünyanın her yerinde etki yaratır. Kudüs evrensel bir yerdir, bu nedenle her ülkede Kudüs ile ilgili bir yerleşke ismi ya da izi bulunur” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
reklam alanı